مراحل تولید فرش ماشینی شاید برای بعضی ها جالب باشد ، برای اینکه بدانند یک فرش ماشینی خوب و اصل چگونه تهیه می شود باید بدانند چه فرایندی را برای تولید باید طی شود . امروزه کشور ایران در حال پیشرفت های فراوانی است و شهر کاشان که قطب تولید قالی های ماشینی است ، توانسته است پیشرفت هایی در این زمینه انجام دهد ، فرش ماشینی 1200 شانه و 1500 شانه را تولید کند به این منظور قالی های جدید با شانه و تراکم های مختلف وارد بازار می شود که تشخیص اطلاعات درست درباره ی آن ، برای کسانی که در موردش چیزی نمی دانند مقداری سخت است پس بهتر است برای خرید فرش ماشینی با کیفیت ، خوب و اصل اطلاعاتی درباره کف پوش داشته باشید که بتوانید به راحتی یک فرش ماشینی اصل را از غیر اصل تشخیص بدهید ، زیرا بعضی افراد سود جو با چسباندن برند های مطرح در بازار آن ها را با قیمت کلان می فروشند . قالی هایی با جنس نخ ، مواد اولیه ، کیفیت ، قیمت و طرح های مختلفی تولید می شوند که هرکس بتواند بر اساس سلیقه و میزان درآمد مالی آن انتخاب کند و یکی از تولید کنندگان اصلی فرش در دنیا کشور ایران است . قدمت فرش های ماشینی در ایران به 40 سال می رسد ، اولین قالی های ماشینی در شهرکاشان تولید شد . ما در این مقاله اطلاعاتی در مورد تهیه الیاف و تبدیل آن به نخ مصرفی در بافت فرش ماشینی که در ارتقا کیفیت آن بسیار موثر می باشد ارائه داده ایم ، با ما همراه باشید .
دستگاه های تولید فرش ماشینی
فرش های ماشینی در ایران توسط دستگاه های شرکت وندویل بلژیک و شونهر آلمان ساخته شده اند . وندویل نام شرکتی است که در بلژیک تاسیس شده است و در تولید ماشین آلات و خط تولید انواع تولیدات نساجی از جمله فرش ماشینی فعالیت دارد . دستگاه HCPX2 برای تولید فرش ماشینی با کیفیت بالا و بافتی شبیه قالی دستبافت ایرانی است . شرکت شونهر متناسب با نیاز بازار محصولات خود را ارتقا می دهد و ماشین آلات شونهر از لحاظ تنوع بافت زمینه ، سرعت تولید واتوماسیون نسبت به ماشین آلات دیگر پیشرفته تر است . و ایران با مواد اولیه باکیفیت و نیروی انسانی متعهد وبا تجربه باعث شده که کشور ما یکی از بهترین تولید کنندگان فرش در جهان شناخته شود . ایرانیان با این دستگاه ها بهترین و بیشترین استفاده های کاربردی را انجام می دهند و کشوری است که از ماشین های 1200 شانه باف بیشترین استفاده را می کند و هر روز در حال پیشرفت است . انواع دستگاه ها از جمله دستگاه HCPX1 برای فرش های 700 شانه 8 رنگ ، دستگاه HCPX2 برای 10 رنگ و دستگاه ها از نظر کیفیت با یکدیگر فرق دارند . تولید فرش ماشینی سه مرحله دارد که به تفصیل در مورد آن سخن می گوییم و شامل : ریسندگی ، رنگرزی ، طراحی ، بافندگی ، آهار ، تکمیل فرش ، کنترل کیفیت ، بسته بندی ، فروش و ارسال به مشتری ، گارانتی و پشتیبانی می باشد .
ریسندگی چیست ؟ و شامل چه مراحلی می شود ؟
ریسندگی در اصطلاح صنعت فرش به روش هایی می گویند که الیاف را در کنار هم قرار می دهند و تبدیل به نخ های بلند می کنند . در مرحله ریسندگی نخ عملیات زیادی را بر روی الیاف انجام می دهند و آن را به مرحله نخ تابی می رسانند . انجام هر کدام از این مراحل نیاز به دستگاه ها و ماشین آلات خاص خود را دارد . در این مرحله هر دستگاه وظیفه اختصاصی خود را دارد . برای نوع ریسندگی که استفاده می شود الیاف باید مشخصه خاص خود را داشته باشد به همین دلیل باید به 1 - طول الیافت 2- قطر الیافت 3 - مقدار پیچ و تاب یا موج الیافت توجه کرد .
ریسندگی پنبه ای
برای تبدیل الیاف به نخ ممکن است الیاف به تنهایی یا با اضافه کردن پنبه به آن ریسیده شود .ساختمان الیاف مصنوعی با ساختمان الیاف پنبه شبیه به هم است . برای انجام ریسندگی پنبه ای با اضافه کردن پنبه به الیاف مصنوعی مورد نظر در ابتدا کمی موج داده می شود و سپس در فرم دلخواه به صورت الیاف کوتاه قطع می گردد ، طول الیاف پنبه نسبت به سایر الیاف های طبیعی مثل کتان و ابریشم کوتاه تر است در ریسندگی پنبه ای دو نخ تهیه می شود .
الف - ریسندگی نخ کارد شده
الیاف در ابتدا از یکدیگر جدا و تمیز می شوند و در صورتی که لازم باشد بایکدیگر مخلوط می شود و در دستگاه کارد به صورت جدا از همدیگر و پس از آن در کنار یکدیگر جمع می شوند تا فیتیله کارد را تشکیل دهند ، در مرحله بعدی فیتیله ها را به دستگاه کششی می دهند ( کشش باعث جرم الیاف می شود ) بعد از آن که الیاف در دستگاه کششی تهیه شد فیتیله چند لایه به دست می آید . در فیتیله کارد الیاف چند لایه نسبت موازی با یکدیگر دارند .
ب - ریسندگی نخ شانه شده
در ریسندگی پنبه ای یک سری الیاف کوتاه تر چند لایه توسط ماشین شانه از فیتیله جدا می شود ، این مقدار از پیش مشخص می شود و به عنوان ضایعات از فیتیله خارج می شود . عملیات شانه کردن در مورد پنبه بسیار قابل توجه است چرا که الیاف پنبه طول های گوناگونی دارد . حدود 20 تا 30 درصد از وزن الیاف را ماشین شانه خارج می کند ، در نهایت الیاف بلندتر باقی می ماند . حد ریسندگی در الیاف تعیین می کند یک نخ چه سایزی داشته باشد ، چند قانون وجود دارد که این حد را تعیین می کند :
هرچه بخواهیم که نخ ظریف تر باشد ، طول الیاف باید بلندتر باشد .
هر چه طول الیاف کوتاه تر باشد ، حد ریسندگی که در بالا توضیح داده شد در درجه پایین تری قرار می گیرد .
به همین خاطر از فیتیله هایی که شانه بیشتری خورده باشد نخ های ظریفتری می توان تهیه کرد .
هر چه طول الیاف کوتاه تر باشد ، حد ریسندگی که در بالا توضیح داده شد در درجه پایین تری قرار می گیرد .
به همین خاطر از فیتیله هایی که شانه بیشتری خورده باشد نخ های ظریفتری می توان تهیه کرد .
ماشین شانه چند خصوصیت خوب دارد ، اول اینکه الیاف بعد از شانه شدن بسیار تمیزتر می شود ، نخ هایی که شانه می شود نرم تر و لطیف تر هستند این خاصیت طبیعتا به محصول نهایی منتقل می شود . علاوه بر نخ های پنبه ای صد در صد ، نخ هایی مانند ویسکوز و پلی استر با پنبه مخلوط می شود یا حتی به صورت ویسکوز یا کتان تنها نیز استفاده می شود .
ریسندگی فاستونی
در ابتدا ماشین آلات ریسندگی به کار گرفته شده مخصوص ریسندگی الیاف پشم گوسفند بود . بعد ها با تغییرات مناسب در مراحل گوناگون روی این دستگاه ها ریسندگی الیاف مصنوعی نیز به تنهایی یا به صورت مخلوط امکان پذیر شد . همان طور که قبلا نیز اشاره کرده ایم الیاف های مصنوعی به نحوی طراحی شده اند که با الیاف طبیعی سازگاری داشته باشند . برای انجاک ریسندگی فاستونی به الیاف بلندی که در مرحله ابتدایی ریسیده شده است مقدار زیادی موج وارد می شود تا الیاف غیر ممتد شکسته شود ، این کار باعث می شود الیاف مصنوعی در مقایسه با الیاف پشم طول بلندتری داشته باشد . اگر بخواهیم الیاف پشم را از نظر طولی با دیگر الیاف های طبیعی مقایسه کنیم , الیاف پشم به طور متوسط بلندتر هستند . بنابراین می توانیم نام دیگر ریسندگی فاستونی را ریسندگی الیاف بلند نیز بنامیم . در ریسندگی فاستونی تمام فیتیله ها را ابتدا شانه می زنند ، نخ فاستونی مثل نخ پنبه ای دارای زیر شاخه هایی است . مثل الیاف پشم - پلی استر , پشم - آکرولیک و پشم - کتان در ماشین گرد بافت ریسیده می شود . در نخ های فاستونی از پشم گوسفند بیشترین استفاده را می کنند . پشم بره ی سایرین نسبت به پشم گوسفند ضعیف تر هستند . در ریسندگی فاستونی برای بالا بردن مقاومت نخ تاب زیادی به آن وارد می کنند که می توانند روی لطافت نخ اثر منفی داشته باشد .
ریسندگی نیمه فاستونی
در این نوع ریسندگی همانند ریسندگی فاستونی الیاف غیر ممتد بلند تولید می شود . در این شیوه تمام مراحل شبیه به مراحل عملیاتی ریسندگی فاستونی است و تنها دستگاه شانه از آن حذف می شود . این نخ ها از الیاف موازی در فیتیله های کار تولید می شود و با توجه به اینکه الیاف در فیتیله ها نسبت به هم بیشتر موازی هستند تاب کمتری به آن وارد می شود یا به معنی دیگر نخ های با سایز یا نمره ی کمتر ریسیده می شود ، همه ی الیاف طبیعی و مصنوعی که در ریسندگی فاستونی استفاده می شود در این جا نیز به کاربرده می شود . در مقایسه اگر بخواهیم ریسندگی نیمه فاستونی را با نوع پنبه ای و فاستونی مقایسه کنیم نخ های نیمه فاستونی لطیف تر و دارای قابلیت چند لایه شدن را دا رند ، اما در عوض از مقاومت کششی کمتری برخوردار هستند . از این نخ ها برای تولید محصولاتی که نخ خاب دارد استفاده می شود .
ریسندگی پشمی
این نوع ریسندگی نسبت به سایر ریسندگی های ذکر شده کوتاه ترین روش را دارد و به گروه ریسندگی الیاف ممتد بلند تعلق می گیرد . در ریسندگی پشمی تعداد مراحل و عملیاتی که باید بر روی الیاف انجام شود کمتر است . همچنین در این مرحله نیز از دستگاه شانه استفاده نمی شود و الیاف را به صورت خالص در این ریسندگی استفاده می کنند و آن ها را نسبت به کوتاهی یا بلندی در عملیات های متفاوتی می ریسند ، نخ پشم جزو ضخیم ترین نخ ها بوده و تاب کمتری داشته و در عوض حالت پفکی و لطافت بیشتری دارد . برای حفظ این خاصیت از الیافی که نرم تر هستند برای مخلوط این الیاف استفاده می کنند . به این صورت به تفصیل روش های تولید الیاف به نخ در بالا گفته شد که در اصطلاح به آن ریسندگی می گویند . این آغازی ترین مرحله ی تولید فرش ماشینی است . که برای شناخت جنس اصل از غیر اصل حتما باید به نوع نخ آن توجه کرد . نخ ها در فرش ماشینی شامل جنس نخ تار ، نخ پود و نخ خاب می شود . نخ تار از جنس پنبه و پلی استر است ، نخ پود از جنس جوت است و نخ خاب از جنس اکریلیک ، پشم ، ویسکوز ، پلی استر ، پلی پروپیلن و یا ترکیبی از این موارد است و بر اساس جنس آن با فرآیند های گوناگونی تولید می شود که در بالا ذکر شد ، آخرین مرحله ریسندگی نخ مرحله هیت ست کردن است . هیت ست فرآیندی است که نخ را داخل کوره های بخار قرار می دهند و پس از آن دمای آن را افزایش می دهند تا مقاومت و ایستایی نخ را بالا ببرند . در نخ ترک دو مرحله هیت ست کردن انجام می شود و طبیعتا مقاومت بسیار بالاتری نسبت به آکرولیک پیدا می کنند . در یک فرش ماشینی 80 درصد نخ خاب ، حدود 12 درصد نخ پود وبقیه آن نخ تار است .
با توجه به مطالب ذکر شده تا این قسمت ویژگی های نخ را شناختیم و دانستیم که هنگام خرید قالی ماشینی درجه یک یا اصل در مرحله اول باید به جنس نخ توجه نماییم . حال می خواهیم پیشنهادی به شما عزیزان بدهیم تا با انتخاب صحیح لبخند رضایت را بر لبان شما خریداران محترم بنشانیم . فروشگاه آنلاین فرش روز تمام محصولات خود را در انواع فرش ماشینی با کیفیت ، فرش ارزان ، فرش روز را با شرایط بسیار ویژه ای که شامل خرید آنلاین فرش و تحویل سریع درب منزل است به فروش می رساند . و شما می توانید فرش اصل کاشان را از سایت فرش روز به راحتی و با اطمینان خریداری کنید .